Markedet

Det er stadig svært at spå om, hvor markedet er på vej hen. Vi deler vores tanker.

Renten

Renten på realkreditlån er lige nu meget lav. Faktisk er den så lav, at man for første gang i historien kan fastlåse F5-lånet til negativ rente. I praksis betyder det, at man kan låne penge til en ejendom, uden at det koster noget. Kommer du således med kr. 100,- i udbetaling, kan du låne kr. 400,- til din ejendom uden renter. Samlet set har du nu kr. 500,- at købe ejendom for og derved få afkast af. Dog skal der betales bidrag, der typisk er på 0,85 til 1%.

Nettoafkast på ejendomme

I øjeblikket er nettoafkastet på ejendommevæsentlig højere end renten på en 10-årig statsobligation. Se graf ovenfor. Lige nu ligger renten på en 10-årig statsobligation på 0,5%, mens startafkastet ligger på mellem 3,75 og 5% på de mest velbeliggende ejendomme. Derfor er spændet mellem nettostartafkastet på en ejendom, og en 10-årig statsobligation større end 3%.

Afkast – også på den finansierede del

Det unikke ved en ejendomsinvestering netop nu er, at investoren ikke kun opnår et afkast af den indskudte kapital, men derimod også opnår et afkast på den finansierede del af ejendommen. Når man låner til ca 2% i rente og får 4% i nettoafkast, tjener man 2% ”gratis” af den del af ejendommen, der er finansieret. Dette gør, at det årlige afkast af den investerede kapital på en ganske normal ejendom ligger på mellem 7-12% uden værdistigninger alt efter beliggenhed og drift.

Renten har aldrig været så lav som den er nu, hvilket giver mulighed for at opnå en yderst favorabel finansiering på sin ejendomsinvestering

Lars Thomsen

direktør og partner

Kommende værdistigninger, hvilket ikke er usandsynligt, vil forøge afkastet væsentligt

Carsten Madsen

statsaut. revisor & partner

Se projekter